Recepten

Even voorstellen...

Hoi! Over eten heeft iedereen een mening, de uitspraak is niet voor niets; “smaken verschillen”. Als kok weet je dan ook dat er altijd een andere manier is om een ingrediënt te verwerken, en dat er dus altijd iets te leren valt.

 Mijn naam is Wink en tijdens mijn werk heb ik dan ook veel geleerd van mijn collega’s, leraren, leermeesters en zelfs gasten. In de komende tijd ga ik een korte uitleg geven bij ingrediënten die net een iets andere bereiding hebben dan je gewend bent. Ik ga proberen om het beste wat ik geleerd heb over deze ingrediënten met jullie te delen.

Image

 

Popcorn
De popcorn die verkocht word in de bioscoop heeft één van de hoogste winstmarges van de wereld tot wel 1275%. En dat terwijl het niet moeilijk is om te maken.
Image result for popcorn
Zet een oude pan op het vuur met een laagje zonnebloem olie. Zet het vuur hoog en wacht een minuutje. Het komt allemaal niet heel precies maar zorg dat de olie goed warm is.
Zet het vuur op laag. Giet een kopje popcorn mais in de pan. Doe een deksel op de pan, maar laat een kiertje open. In het verloop van een paar minuten zal de popcorn gaan beginnen met poppen! Schud de pan af en toe rustig heen en weer. Na een paar minuten zal het poppen ophouden.
Laat de pan even uitdampen en strooi wat zout over de verse popcorn. Iets spannenders zou natuurlijk ook kunnen. Bijvoorbeeld wat Vadouvan kruiden of suiker met wat kaneel.
Het zetmeel en water in de maïskorrel wordt zo warm dat het velletje van de korrel de druk niet meer aankan en open barst - dat is de *POP* in popcorn.
De korrels die beschadigt zijn barsten niet open omdat de druk langzaam weg kan, dit zijn de niet gepofte korrels.
Wist je dat 150 jaar geleden popcorn gemalen werd om een soort meel mee te maken?

Kikkererwten

Bij ons koop je de erwten gedroogd en dat vergt wat meer planning dan uit blik. Veel tijd ben je er echter niet aan kwijt.

Week de kikkererwten 8-12 uur van tevoren in water - ze zuigen zich dan weer vol, en worden wel twee keer zo groot(!). Voor het weken kan je de glazen pot gebruiken waar ze in geleverd worden. Giet ze na het wellen af en zet ze op in ruim water. Als het water kookt zijn de erwtjes na 30-60 minuten gaar.

Image result for kikkererwten

Er zijn veel tips & tricks te vinden op het internet voor het koken van erwten: wel of juist geen zout, bakpoeder of een tomaat toevoegen - het heeft allemaal invloed op de stevigheid van de erwt en het velletje om de erwt. MIjn manier om dit te beïnvloeden is de kooktijd. 30 minuten voor een erwt met een bite, voor bijvoorbeeld falafel. 60 minuten voor een erwt voor het maken van bijvoorbeeld humus. Hoe langer ze koken hoe zachter de erwtjes worden.

TIP - Kook meer kikkererwten dan nodig, ze vriezen fantastisch in!